Ce faci cand masina e dauna totala?
“Salut! Sotia mi-a facut dauna totala masina la 40 km/h. Ce fac acum?”
Poate suna amuzant sau poate pare inceputul unei banc despre soferite, dar crede-ma ca este o situatie reala, cu care m-am confruntat recent cand am fost sunat de unul dintre clientii mei.
Asadar, m-am gandit ca ar fi util sa impartasesc cu tine cum s-a rezolvat aceasta situatie, ce asigurare a avut si cum te poti proteja si tu pentru viitor.
Sa-ti povestesc de la inceput. Am o relatie apropiata si o comunicare deschisa cu toti clientii pe care ii am in portofoliu. Eu le inchei politele, ei stiu ca pe mine se pot baza si pot apela oricand pentru sfaturi pertinente si consultanta in domeniul asigurarilor.
Unul dintre acesti clienti m-a sunat intr-o zi, cu o replica asemanatoare cu cea din inceputul articolului si mi-a povestit cum a fost cu sotia la un botez, iar la intoarcere a condus ea. Pentru ca nu avea experienta decat de cateva saptamani (abia isi obtinuse permisul de conducere), la un viraj usor al drumului catre dreapta, intr-un moment de neatentie, a pierdut controlul masinii. Ce a urmat? A lovit bordura in viraj, apoi a intrat intr-unul dintre ghivecele ornamentale cu pomi care separau cele doua sensuri ale soselei.
Intrebarea naturala, pe care am pus-o si eu a fost referitoare la viteza. Spre surprinderea mea, am aflat ca viteza a fost de doar 40 km/ora si niciunul dintre ei nu a fost ranit. Din pacate, masina a fost dauna totala. Din fericire, avea o polita CASCO in vigoare.
Ce inseamna dauna totala?
In momentul in care detii o polita CASCO, dauna totala se considera in momentul in care costul de reparatie al masinii este mai mare decat suma asigurata prin polita. In acel moment, este mai avantajos pentru asigurator sa plateasca suma asigurata, decat sa plateasca cheltuieli de reparatii.
Atentie! Asiguratorul te va despagubi, in cazul in care a condus alta persoana masina ta, doar daca ai inclus in polita CASCO clauza care permite despagubirea in cazul conducerii autoturismului de catre o terta persoana!
Care au fost avariile?
Au fost lovite si blocate rotile de pe stanga;
A fost distrusa caroseria in fata: bara, faruri, capota, parbriz s.a.m.d.
Au sarit airbagurile din fata (sofer si pasager), dar si cele din spate stanga;
Intrebarea lui, perfect normala pentru o situatie de genul a fost: ce faci cand masina e dauna totala? Unde ma duc? Cu cine vorbesc? Ce trebuie sa fac?
Inainte de toate, evident, in cazul unui accident este chemat un echipaj de politie care sa constate accidentul. Pentru ca in cazul de fata nu a fost implicata nicio alta persoana sau masina, s-a facut doar un proces verbal.
Asadar, cel de-al doilea lucru pe care l-a facut omul, a fost sa contacteze o firma de tractare, care a luat masina pe rampa si a dus-o la service-ul unde acesta era client. Tot atunci, a fost sunat si asiguratorul.
Atentie! Trebuie sa stii ca in functie de clauzele pe care le ai incluse in polita CASCO, acesta iti poate asigura si asistenta rutiera 24/24. Intr-o situatie precum aceasta, e mare lucru sa stii ca ai la cine sa apelezi.
Acestea fiind spuse, a doua zi, omul (dar si sotia sa, intrucat ea era cea care condusese autoturismul) s-au prezentat la un sediu Generali pentru constatare si pentru a face cererea de despagubire.
Ce a urmat:
S-a facut o constatare a daunelor cu tot cu poze de catre un inspector avizat;
S-a facut un deviz de plata si o estimare de plata: ce piese ar fi trebuit inlocuite si cat ar fi costat (piesele, montajul, vopsitul masinii, manopera);
S-a constatat ca folosind doar piese originale, cheltuielile totale cu reparatiile ar fi depasit 10.000 Euro (suma la care era asigurata masina prin polita);
Atentie! Suma asigurata se stabileste in functie de masina si variaza de la caz la caz.
In acest moment, era evident ca omul urma sa fie despagubit in valoarea sumei asigurate prin polita si ar fi primit cei 10.000 Euro de la asigurator, lucru care s-a si intamplat in 2 saptamani de la declarare.
Ca sa concluzionam: in urma acestui impact de mica viteza, care i se poate intampla oricui intr-un moment de neatentie, a rezultat o dauna totala. Dar pentru ca masina avea o polita CASCO in vigoare, in cadrul careia era asigurata la suma de 10.000 euro, pagubitul a primit in cont aceasta suma de la societatea de asigurari. Evident, suma a fost folosita pentru a-si cumpara o noua masina.
Ce se facea daca nu ar fi avut o polita CASCO?
Ar fi suportat din buzunarul propriu toate cheltuielile: fie ele de reparatie, fie de cumparare a unei noi masini.
Daca vrei sa citesti mai multe despre polita CASCO, poti citi aici. Daca te-am convins si pe tine sa iti faci o polita CASCO, te invit sa ma contactezi si voi reveni catre tine cu o oferta personalizata.