Ce asigurari poti face ca persoana juridica?
Pentru ca pe teritoriul Romaniei exista doua tipuri de personalitati, personalitati fizice si personalitati juridice, e foarte important sa stii de ce asigurari poti avea nevoie (sau poti fi obligat legal sa detii), in functie de tipul de “personalitate” pe care-l ai.
Daca toata lumea este, in esenta, o persoana fizica si am clarificat deja rolul si obligativitatea asigurarilor standard pentru o persoana fizica in articole anterioare (de masini, de locuinte, de calatorii, de sanatate), e la fel de important sa clarificam si care sunt tipurile de asigurari pe care poti sa le faci in calitate de personalitate juridica.
Asadar, ce asigurari poti face ca persoana juridica?
Exista 6 tipuri de asigurari pe care le poti face, evident in functie de tipul, caracteristicile afacerii tale si domeniul de activitate.
Avem, astfel:
Asigurari pentru angajati: dintre care, deja am vorbit despre Co-Protect (asigurare in cazul infectarii cu COVID-19) si despre Clasic Group (asigurare de viata si de sanatate);
Asigurari de raspundere civila: am clarificat deja asigurarea malpraxis, pentru profesionisti (medici, asistente, notari, avocati, arhitecti s.a.m.d.);
Asigurari pentru IMM-uri (Intreprinderi Mici si Mijlocii): pentru saloane, cabinete, scoli sau gradinite etc.;
Asigurari auto: versiuni de CASCO si de RCA, dar create specific pentru persoane juridice.
Asigurari tehnice: pentru echipamente electronice, pentru masini si utilaje de santier sau pentru avarii accidentale ce pot aparea in timpul procesului de productie;
Asigurari de transport: pentru firmele de transporturi nationale sau internationale, specific pentru marfuri.
Care sunt asigurarile pe care trebuie sa le faci obligatoriu?
Evident, in functie de obiectul de activitate, aceste asigurari pot fi:
Obligatorii: RCA sau raspundere civila;
Optionale: asigurari pentru angajati, asigurari tehnice, asigurari pentru marfurile transportate.
Mare atentie la o capcana frecventa!
Doar pentru ca o asigurare este optionala, nu inseamna ca nu trebuie sa o facem! Este o mare greseala (si din pacate, mult prea des intalnita), atat la nivel personal, cat si la nivel de afacere (indiferent de dimensiunea ei) sa crezi ca “merge si asa”, fara asigurare.
Din pacate, nu merge si asa. Sunt prea multe cazurile in care echipamente valoroase au suferit avarii din motive pur intamplatoare (de exemplu o inundatie din vecini) sau cazuri in care o productie intreaga a fost distrusa in timpul transportului.
Astfel de situatii se intampla mult mai des decat ai crede si produc pagube mult mai costisitoare decat la o prima vedere.
De aceea, eu recomand fiecarei personalitate juridica sa ia in calcul un plan de asigurari multiple (combinatii de asigurari din lista de mai sus, in functie de specificul activitatii), personalizat pe nevoile si bugetul disponibil.
Daca te-am convins si doresti un astfel de plan de asigurari pentru afacerea ta, te invit sa ma contactezi si sa stabilim o discutie.