Tu te-ai gandit la asigurarea pentru locuinta ta?
Conform studiilor unor universitati americane, un om isi petrece aproximativ 87% din viata in spatii de interior, dintre care doua treimi si le petrece in casa. Facand un calcul rapid, pentru o persoana care ar avea 70 de ani, asta inseamna ca 40 dintre ei au fost petrecuti in locuinta. Si atunci, devine logic ca ceva ce este atat de important in viata noastra sa fie asigurat pe masura, in caz de orice.
Sunt convins ca fiecare dintre noi a avut nevoie cel putin o data in viata sa faca reparatii in casa cauzate de avarii la instalatiile de apa sau de faptul ca vecinii iar au uitat masina de spalat pornita, care a dus la o revarsare de apa pe pereti. Sau poate a fost nevoie de reparatii mai costisitoare cauzate de dezastre naturale, precum un cutremur sau inundatii.
E foarte important de stiut ca toate aceste situatii pot fi rezolvate daca ai asigurarea de locuinta potrivita.
Ce fel de asigurari de locuinta exista?
Exista doua categorii de asigurari pentru locuinta: cea obligatorie si cea facultativa.
Polita de Asigurare Obligatorie (PAD), acopera 3 tipuri de riscuri de dezastre naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren.
Asigurarea facultativa a locuintei poate oferi protectie impotriva mai multor situatii neplacute, precum incendii, furturi sau avarii la instalatiile de apa.
In ce situatii trebuie facuta asigurarea pentru locuinta?
Cea obligatorie, mereu. PAD-ul este obligatoriu prin legea nr. 260/2008 pentru fiecare proprietar de locuinta, deci trebuie reinnoit in fiecare an.
Cea facultativa, oricand. Acoperind o gama mult mai larga de riscuri, este asigurarea ideala de avut pentru orice situatii neprevazute ce pot duce la daune provocate atat locuintei, cat si bunurilor detinute.
Cine trebuie sa-si faca o asigurare de locuinta?
Orice proprietar de locuinte, pentru fiecare dintre locuintele detinute (in cazul in care detine mai mult de una).
Cum te poate ajuta o asigurare facultativa de locuinta?
Avantajul principal al acestei asigurari este faptul ca aceasta nu asigura doar locuinta in sine (structural), ci poate asigura inclusiv bunurile din interior (mobilier, aparatura electica si electrocasnica, haine s.a.) .
Cele mai frecvente situatii in care o astfel de asigurare te scapa de probleme:
In orice situatie de dezastru natural: cutremure, inundatii, alunecari de teren, fenomene atmosferice (ex: grindina);
In caz de incendii sau explozii;
Evenimente sociale sau politice (ex: revolte sau manifestatii care duc la distrugerea sau avarierea locuintei);
Furturi, talharii, acte de vandalism;
Avarii ale instalatiilor de apa;
Cand trebuie facuta?
Daca nu detii asigurarea obligatorie (PAD), cat mai repede, avand in vederea obligativitatea legala a acesteia.
Asigurarea facultativa, oricand iti doresti sa fii protejat complet in caz de orice.
Atentie: o asigurare facultativa va fi necesara si in cazul in care doresti cumpararea unei locuinte prin credit (imobiliar sau prin programe de tip “Prima Casa”), adica atunci cand apartamentul este cesionat bancii, de la inceputul perioadei contractuale pana la incheierea creditului.
Pe ce perioada poate fi incheiata asigurarea de locuinta?
Ea poate fi facuta fie pe 12 luni, cu reinnoire anuala la cerere, fie multianual, ce presupune o reinnoire automata a acesteia.
Ce sume pot fi asigurate?
Sumele asigurate variaza in functie de tipul de asigurare.
Asadar, o asigurare PAD are pret fix: 10 Euro sau 20 Euro (in functie de structura de rezistenta a locuintei).
Pretul pentru o asigurare facultativa variaza in functie de suma asigurata a imobilului insusi, dar si in functie de valoarea asigurata a continutului acestuia (ex: termopane, aparate de aer conditionat, centrale termice, bunuri electronice s.a.m.d.).
Pentru a afla mai multe detalii despre asigurarea care te intereseaza, te invit sa completezi formularul de mai jos si voi reveni cu detalii si o estimare de pret in cel mai scurt timp.