Ce se intampla cu asigurarile pe timp de razboi?
Traim vremuri tulburi care isi au inceputul (public si oficial) aproximativ acum 3 saptamani. Cu totii speram ca ar fi vorba de o situatie de scurta durata, dar realitatea pare a fi cu totul alta. Deja nu mai vorbim de o situatie tensionata gandita sa se termine in 24h, ci de o tragedie care se propaga de 3 saptamani incoace, fara sa dea vreun semn ca ar inceta prea curand.
Evident, pierderile de viata, daunele fizice, morale si materiale, dar si repercusiunile economice sunt deja la un nivel crunt care, privind lucrurile impartial si obiectiv, doar se va accentua.
Desi la o prima vedere ar fi parut ca razboiul dintre Ucraina si Rusia, intrucat despre asta vorbim, nu ar fi avut potential sa ne afecteze, din pacate, situatia nu este asa. Observam la nivel national majorari de preturi, atat pentru carburanti, cat si pentru gaze, energie, dar si produse alimentare. Observam si frenezia multor romani de a cumpara cantitati enorme (de benzina/motorina, ulei, produse de panificatie s.a.m.d.) in speranta de a se proteja temporar, pana la o enventuala calmare a lucrurilor.
Pe fondul acestei panici care se accentueaza de la o zi la alta, ea se propaga si pe alte domenii indirect conectate, precum cel al asigurarilor.
Clientii vin si ma intreaba, atat pe mine cat si pe colegii mei, ce se intampla cu asigurarile in caz de razboi? Suntem sau nu suntem asigurati in caz de razboi?
Inainte de a raspunde la aceste intrebari tin nevoia sa precizez ca vorbim de o situatie ipotetica. Nu este cazul sa ne panicam ca am fi trasi cumva in razboi sau ca va fi stare de asediu pe teritoriul Romaniei.
Dar ca sa va raspund la intrebari, pe scurt, orice dauna cauzata direct sau indirect de razboi sau de starea de asediu, nu este acoperita de niciuna dintre firmele de asigurari din piata.
Exista doua clase clare de riscuri care nu se vor asigura in cazul daunelor provoate direct sau indirect de declansarea lor:
Riscurile nucleare;
Riscurile de razboi.
Dupa cum vedeti, razboiul este una dintre excluderile clare din orice polita de asigurari. Dar repet: vorbim de daune cauzate in mod direct (sau indirect) de aceste situatie. Orice alta situatie inscrisa in polita de asigurari, care nu este declansata de razboi, va fi despagubita conform clauzelor contractuale.
A doua intrebare pe care o primesc este: asigurarile au fost modificate ca sa ia in calcul infectarea cu Covid-19, cand se va intampla asta cu razboiul?
Din pacate, nu pot raspunde la aceasta intrebare. Intr-adevar, la cateva luni dupa izbucnirea pandemiei de Covid-19, asigurarile au fost modificate in asa fel incat sa acopere specific si riscul de covid.
Daca acelasi lucru se va intampla (sau nu) si in situatia razboiului, ramane de vazut.
Ce pot sa va sfatuiesc este sa urmariti blogul in continuare. Va asigur ca daca aceasta clauza va fi adaugata, veti fi primii care veti afla de ea. :)