Odata cu redeschiderea granitelor dupa pandemia Covid-19, oamenii au reinceput sa calatoreasca, atat pe cale aeriana, cat si pe cai terestre, prin intermediul trenurilor si a masinilor. Astazi imi voi concentra atentia asupra calatoriilor cu masina (fie ea personala, fie inchiriata) in afara tarii. In speta, voi vorbi despre ce trebuie sa faci in cazul in care ai un accident in afara granitelor tarii.
Evident, sa pastram o nota optimista: probabilitatea ca tu sa faci un accident daca pleci cu masina din tara este una foarte mica, insa e important sa stii ce ai de facut in cazul in care ti se intampla. Inainte de a intra in detalii: nu uita ca intotdeauna trebuie sa ai o polita RCA valabila!
Verifica cu asiguratorul tau sau direct in polita RCA pe care o detii, unde este (sau nu) valabila polita!
Noteaza-ti numarul european de urgenta, apelabil gratuit din orice retea pentru a putea intra in contact cu cei ce ar trebui sa te ajute sau sa intervina in caz de urgenta: politie, ambulanta sau pompieri. Numarul este: 112.
Cine este de vina?
Avem 2 situatii posibile: cand accidentul este cauzat din vina ta sau cand accidentul este cauzat din vina altcuiva.
1. Daca accidentul este cauzat de tine:
Trebuie sa stii ca RCA-ul va acoperi doar daunele sau vatamarile celorlalte persoane implicate in accident.
Daca prejudiciile depasesc suma asigurata de polita, vei fi nevoit sa platesti diferenta.
2. Daca accidentul este cauzat de altcineva:
Inainte de toate, trebuie anuntata politia in eventualitatea in care persoana care a produs accidentul fie a fugit de la locul faptei, fie este neasigurat.
Al doilea lucru pe care trebuie sa-l faci este sa contactezi organismul national de despagubire din Romania.
Al treilea pas: completezi declaratia de la locul accidentului. Iti notezi fie pe un document standard de constatare, fie pe orice alta cale: data si locul accidentului, datele de contact ale celuilalt sofer, firma la care este asigurat celalalt sofer, informatii despre celalalt vehicul (marca, placuta de inmatriculare, tipul), datele sectiei de politie la care s-a raportat accidentul, imprejurimile producerii accidentului (plus detalii despre vatamari corporale, daune materiale, date de contact ale martorilor, daca exista).
Al patrulea lucru pe care trebuie sa-l faci este sa depui cererea de despagubire. Aceasta se poate depune:
Fie la sediul reprezentantului din Romania al asiguratorului persoanei care a cauzat accidentul: daca aceasta era asigurata si ati luat detaliile necesare
Fie la organismul national de despagubire din Romania, daca persoana care a cauzat accidentul a fugit, nu este asigurata sau asiguratorul sau nu are un reprezentant pe teritoriul Romaniei.
In maximum 3 luni vei primi fie un raspuns, fie o oferta de despagubire.
Anotimpurile calduroase se apropie. Nu te lasa pacalit de feeria vacantei si asigura-te ca ai toate informatiile si asigurarile necesare pentru a pleca la drum in strainatate! Daca nu le ai, te invit sa ma contactezi.