Conform unui raport realizat de Comisia Europeana, luand in calcul date din 2017 si 2018, s-a observat ca afacerile mici si mijlocii reprezinta 99% din totalul intreprinderilor ce actioneaza in domeniul nefinanciar. Mai mult decat atat, afla ca IMM-urile detin 66% din totalul angajatilor la nivelul Uniunii Europene. Ocupand un rol atat de important in economie, fie ca vorbim de piata nefinanciara, fie ca vorbim de piata fortei de munca, este de la sine inteles ca trebuie sa existe si asigurari potrivite acestor tip de afaceri, anume: asigurarea pentru intreprinderi mici si mijlocii.
Ce este un IMM?
Inainte de a afla ce este o asigurare pentru IMM-uri, trebuie sa stii daca afacerea ta corespunde acestei clasificari. Prin defintie, un IMM este o intreprindere care se incadreaza in urmatoarele criterii:
- este de dimensiune micro, mica sau mijlocie;
- are mai putin de 250 de angajati;
- are o cifra de afaceri anuala neta pana in 50 de milioane de euro;
- detine active totale in valoare de pana la 43 de milioane de euro;
Pentru ce tip de afaceri exista aceste asigurari?
Acum ca stii ce este un IMM, trebuie sa stii ce tipuri de asigurari specifice exista in functie de domeniul de activitate.
Asadar, afla ca exista asigurari specializate pentru:
- sectorul HORECA: restaurante si hoteluri;
- sectorul educational: scoli si gradinite;
- sectorul comercial: magazine alimentare;
- sectorul de sanatate: cabinete, farmacii;
- birouri, agentii;
- saloane de infrumusetare;
Ce ofera asigurarea pentru intreprinderi mici si mijlocii?
Asa cum se intampla cu orice asigurare, asigurarea pentru IMM-uri este una personalizabila, in functie de nevoile si caracteristicile afacerii tale.
Cu alte cuvinte, clauzele care pot fi adaugate in contractul de asigurare vor fi stabilite de tine, in functie de specificul activitatii.
Asadar, asigurarea pentru IMM-uri poate avea doua tipuri de acoperiri:
Acoperiri de baza:incendii, explozii, loviri de catre vehicule rutiere, caderi de corpuri, calamitati naturale (cutremure, inundatii), fenomene atmosferice;
Acoperiri aditionale in functie de clauzele contractuale adaugate: furturi, talharii, acte de vandalism, avarii de la instalatiile de apa, asigurarea echipamentelor, asigurarea banilor s.a.m.d.
Care sunt avantajele unei astfel de asigurari?
Principalul avantaj este faptul ca afacerea ta, atat spatiul, cat si continutul acestuia (aparatura, materii prime) vor fi acoperite in cazul vreunui eveniment nefericit (atata timp cat acesta se regaseste printre clauzele contractuale ale asigurarii).
De asemenea, in functie de tipul si valoarea daunei, despagubirile pot fi platite direct de catre asigurator, datorita posibilitatii de autoconstatare care iti permite sa faci poze cu daunele pe care sa le trimiti asiguratorului, urmand direct despagubirea, fara alti pasi suplimentari.
Pe ce perioada poate fi facuta asigurarea pentru intreprinderi mici si mijlocii?
O asigurare pentru IMM-uri poate fi facuta pentru minim un an sau mai multi. Ea intra in vigoare de la data inscrisa pe contract si inceteaza la data de pe polita.
Desi aceasta asigurare nu este una de tip obligatoriu, recomand oricarui antreprenor sau detinator de afaceri sa considere ca este! Investitiile in afacerea ta (financiare, materiale sau de timp) trebuie protejate in caz de orice!
Pentru a afla mai multe detalii despre aceasta asigurare si pentru a primi o oferta personalizata nevoilor tale si specifice afacerii tale, te invit sa ma contactezi sau sa completezi formularul de mai jos si voi reveni cu detalii in cel mai scurt timp.