Am observat cu totii, dar si resimtit, cresterile masive de preturi din ultimul an, care doar s-au accentuat si mai puternic in ultimul trimestru. Au crescut preturile transporturilor (aici va invit sa cititi despre scumpirea chiar si de 7-8 ori a transporturilor containerelor din China pe cale maritima), au crescut preturile gazelor (pe fondul razboiului dintre Ucraina si Rusia), dar si preturile combustibililor fosili (petrol).

Luand in calcul toate aceste scumpiri, este evident ca si pretul de transport al marfurilor, la modul general, a crescut si el masiv. Avand in vedere acest aspect, consider ca a venit momentul perfect pentru a va reaminti despre asigurarea CARGO, o asigurare care acum mai mult decat oricand, este cu atat mai importanta.

Ce este asigurarea CARGO?

Se mai numeste si asigurarea de transport marfuri. Cu alte cuvinte, este o asigurare care iti va proteja marfurile transportate, pe toata durata transportului. In anumite conditii, marfurile pot fi asigurate si in timpul proceselor de incarcare/descarcare/depozitare a marfurilor ( de exemplu, incarcare/descarcare cu mijloace plutitoare sau depozitare pe mijloace plutitoare 8 zile, pe aeroport 30 de zile sau in port pentru 60 de zile).

Care sunt avantajale asigurarii CARGO?

Cel mai important dintre toate: faptul ca iti va acoperi integral riscurile de pierdere materiale sau de avariere a marfurilor transportate, indiferent de tipul de transport (rutier, feroviar, maritim, aerian, naval sau o combinatie a posibilitatilor enumerate).

In ce forme poate fi incheiata asigurarea CARGO?

Putem raspunde la aceasta intrebare din doua perspective:

  1. Luand in calcul numarul de transporturi efectuate, poti asigura fie un singur transport (polita simpla), fie transporturi multiple (polita de tip “abonament”).
  2. Luand in calcul riscurile asigurate, asigurarea de transport a marfurilor, ca majoritatea asigurarilor de pe piata, poate fi incheiata intr-una din cele 2 variante disponibile:

ICCC: Varianta riscuri de baza;

ICCA: Varianta toate riscurile.

 

Care sunt riscurile de baza?

 Incendiu, traznet, explozii.

Pentru transport maritim sau aerian: pierderea marfurilor in accidente de navigatie, incarcare, descarcare sau transbordare.

Pentru transport terestru: inundatii, revarsari, furtuni de zapada, avalanse, prabusiri de terem, deraiere, rasturnare de autovehicule, cadere in apa sau prapastii.

Actiunea marii ce duce la caderea in apa a vagoanelor feroviare, autovehiculelor sau containerelor.

Ciocnirea mijlocului de transport cu obiecte fixe sau mobile.

Care sunt clauzele suplimentare ce pot fi adaugate?

Cea mai relevanta, mai ales in contextul actual, este clauza RAZBOI, pentru orice tip de transport, mai putin cel terestru.

Clauza greve, pentru orice tip de transport, mai putin cel aerian.

Pe ce teritoriu va fi valabila asigurarea?

Din fericire, asigurarea CARGO este una valabila atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate. Pe scurt, ea este valabila in toata lumea, pe rutele comerciale uzuale.

Atentie: exista si conditionari de incheiere a politei. Cea mai importanta dintre toate: nu se vor prelua in asigurare firme aflate in insolventa sau faliment.

Pentru generarea unei oferte personalizate, te invit sa ma contactezi. In functie de nevoile si specificul activitatii tale, te pot ajuta sa obtii solutia ideala.

 

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare