Asigurarea de raspundere civila pentru transportatori

Stiti deja ca personalitatile juridice au niste asigurari specifice, in functie de natura activitatii lor, asigurari care se numesc generic: asigurari de raspundere civila. Cele mai frecvente asigurari din aceasta clasa sunt cele de malpraxis, asigurarile de raspundere civila pentru doctori, arhitecti, avocati si contabili.

Astazi va voi povesti, in schimb, de asigurarea de raspundere civila pentru transportatori.

De ce o astfel de asigurare?

Pentru ca este imperios necesar ca marfurile livrate sa fie in stare impecabila in momentul preluarii lor de catre destinatar. Acesta este motivul pentru care exista o astfel de asigurare de raspundere civila a transportatorului in calitate de caraus.

Cui se adreseaza?

Aceasta asigurare poate fi incheiata doar pentru transportori romani de marfuri, cu vehicule rutiere.

Ce acoperire are?

Atat pe trasee din Romania, cat si pe trasee internationale. Ea este valabila daca tara in care se afla punctul de plecare sau de livrare a marfii este semnatara a conventiei CMR.

Ce este conventia CMR?

Este o coventie internationala referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele. Ea reglementeaza in mod uniform conditiile transportului international de marfuri pe sosele, cu accent pe documentele necesare transportului, dar si responsabilitatile transportorului.

Conventia poate fi citita in intregime, in romana, pe portalul legislativ national: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/23458

In ce consta raspunderea civila?

Raspundere pentru marfa intre momentul in care transportorul preia marfa si momentul in care o elibereaza. Riscurile asigurate pot fi de pierdere totala, pierdere partiala sau doar daune.

Raspundere pentru cazul in care eliberarea marfii este intarziata din diverse motive sau in cazul in care durata transportului depaseste timpul stabilit.

Care sunt clauzele suplimentare care pot fi adaugate, cu costuri suplimentare?

Clauza de furt: doar daca sunt respectate, de catre transportator, conditiile de preventie, printre care dotarea autovehiculelor cu dispozitie antifurt.

Clauza de bunuri casante: in cazul in care se transporta marfuri care sunt predispuse spargerii.

Clauza de “marfuri care necesita controlul temperaturii”: e vorba de bunuri perisabile sau care necesita o anumita temperatura la transport (precum bunuri inghetate, alimente, substante medicale s.a.m.d.)

Clauza cabotaj: daca se transporta bunuri intre doua puncte (preluare-livrare) care se afla pe teritoriul aceleiasi tari, dar nu Romania si care este in continuarea unui transport international deja in derulare.

Care sunt marfurile care nu se pot asigura?

Alcool;

Tutun;

Aparate electronice sau electrocasnice;

Marfuri periculoase sau recipiente sub presiune;

Animale vii;

Bunuri de lux: bijuterii, perle, pietre pretioase, ceasure, blanuri, obiecte de colectie s.a.m.d.

Care sunt conditionarile de luare in asigurare?

Cel mai important: nu se vor prelua in asigurare firme aflate in insolventa sau faliment, dar nici firme are au mai putin de 3 ani vechime in domeniu.

 

Pentru generarea unei oferte personalizate care sa va satisfaca toate nevoile, va invit sa ma contactati.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare