Legal, termenul de solutionare a unui dosar de dauna RCA este de maximum 30 de zile. Prin solutionare, trebuie sa intelegem ca se aproba dosarul, dar asta nu inseamna ca masina va fi reparata sau voi veti fi despagubiti in acel termen. Inseamna doar ca vi se ofera o solutie.

Pentru a reduce timpii de asteptare, dar si pentru a va asigura ca primiti serviciile la calitatea pe care v-o doriti pentru masina voastra, va recomand ca in momentul in care va faceti un RCA, sa va adaugati in polita de asigurare clauza de decontare directa. Acesta este un sfat pe care il ofer cu ferma convingere tuturor clientilor mei.

Asadar, ce este aceasta clauza de decontare directa?

Este o clauza suplimentara in polita RCA, care va permite sa va reparati masina in baza propriei polite RCA.

Sa ne reamintim: in eventualitatea in care accidentul este provocat din vina altcuiva, polita RCA a vinovatului va fi folosita pentru repararea sau despagubirea noastra.

Asta inseamna ca indiferent cine este furnizorul politei RCA a vinovatului, noi depindem de acela si service-urile autorizate de acel furnizor pentru a ne repara masina sau pentru a fi despagubit.

Cum ne poate ajuta clauza de decontare directa?

Daca am inclus aceasta clauza in polita noastra RCA, asta inseamna ca ne putem deschide dosar de dauna la furnizorul nostru de RCA si ne putem repara masina in baza asiguratorului nostru, urmand ca acesta sa isi recupereze despagubirea de la asiguratorul vinovatului.

Care sunt conditiile pe care trebuie sa le respectam pentru a putea beneficia de decontare directa?

Inainte de toate, cand incheiem polita de asigurare RCA sa ne asiguram ca includem aceasta clauza.

De asemenea, legal, in baza Art. 26 din Legea 132/2017, va trebui sa respectam urmatoarele conditii (toate conditiile trebuie respectate simultan, niciuna nu trebuie sa lipseasca):

Accidentul trebuie sa se fi produs pe teritoriul Romaniei;

Vehiculele implicate trebuie sa fie inmatriculate/inregistrate in Romania;

Prejudiciile sa fie produse doar vehiculelor;

Ambele vehicule implicate trebuie sa aiba asigurare RCA valabila la data producerii accidentului;

Nu exista vatamari corporale.

Cum procedam ca sa beneficiem de aceasta clauza?

Daca avem aceasta clauza inclusa in polita noastra RCA si respectam simultan toate conditiile mentionate anterior, trebuie sa contactam asiguratorul nostru in vederea deschiderii unui dosar de dauna.

Daca avem deja o asigurare RCA valabila, fara clauza de decontare directa, o putem Adauga pe parcurs?

Din pacate, raspunsul este nu. Aceasta clauza se poate adauga doar la inceput, in momentul incheierii politei RCA.

Si poate cea mai importanta intrebare: daca ne folosim de clauza de decontare directa, anul urmator ne va creste pretul RCA-ului?

Raspunsul este: NU! Daca in cazul asigurarii CASCO, deschiderea unui dosar de dauna va creste pretul asigurarii CASCO in urmatorul an, acest lucru nu este valabil in cazul asigurarii RCA cu decontare directa.

Daca urmeaza sa iti inchei o polita RCA, contacteaza-ma pentru a-ti oferi o asigurare care include si aceasta clauza.

 

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare