Primul accident de masina a avut loc in 1891, marcand inceputurile asigurarilor auto. In urma acestui eveniment, s-au introdus echipamente de protectie pentru soferi si, 6 ani mai tarziu, in 1897, a fost emisa prima polita de asigurare auto din lume. Desi initial acoperirea se aplica doar pentru daunele provocate proprietatilor private sau persoanelor, aceasta s-a dezvoltat in timp in asigurarea de raspundere civila auto (RCA) pe care o cunoastem astazi.
Asigurarea RCA este un aspect obligatoriu pentru toate autovehiculele inmatriculate sau inregistrate in Romania, indiferent daca acestea sunt utilizate sau nu. Aceasta polita, denumita si asigurare de raspundere civila auto, este conceputa pentru a proteja tertii prejudiciati in urma unui accident de masina cauzat de soferul asigurat.
In cazul in care nu detineti o polita RCA valabila in timpul circulatiei pe drumurile publice, riscati sa suportati sanctiuni. Conform legii, circulatia fara aceasta asigurare este o contraventie sanctionata cu amenda intre 1.000 si 2.000 RON, confiscarea certificatului de inmatriculare si a placilor de inmatriculare pana la prezentarea unei polite valabile.
Polita RCA ofera despagubiri pana la limitele stipulate in contractul de asigurare pentru:
1. Vatamari corporale sau deces survenite ca urmare a accidentului.
2. Pagube materiale produse in urma accidentului.
3. Cheltuieli generate de lipsa de folosinta a vehiculului avariat.
4. Cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.
Aceasta polita este valabila in Romania si in statele membre ale Uniunii Europene, precum si in statele membre ale Spatiului Economic European. Asiguratorul poate extinde valabilitatea teritoriala a politei, iar informatiile privind tarile acoperite sunt specificate in polita.
Perioada de valabilitate a politei RCA poate fi cuprinsa intre 30 de zile si 12 luni, iar achizitionarea unei astfel de polite este obligatorie in momentul in care un autovehicul este achizitionat, indiferent daca are numere provizorii sau permanente.
Costul unei polite RCA variaza in functie de mai multi factori, precum clasa de Bonus/Malus a proprietarului, capacitatea motorului, varsta proprietarului, anul de fabricatie al autovehiculului, emisiile de CO2 pe kilometru, seria de sasiu si altii.
Este important de mentionat ca polita RCA acopera doar accidentele cauzate de soferul asigurat si ofera despagubiri doar tertilor prejudiciati. Pentru a proteja vehiculul propriu in caz de furturi, vandalism, incendii sau evenimente naturale, este recomandat sa detineti si o polita CASCO in plus fata de RCA.