Desi prin definitie malpraxis* se refera la un tratament incorect aplicat de un medic unui pacient, sensul asigurarii de malpraxis (sub numele ei oficial “asigurarea de raspundere civila profesionala”) poate fi extins catre mai multe domenii de activitate, de la medicina la drept, de la arhitectura la domeniul financiar s.a.m.d.

Asadar, extinzand definitia si reformuland-o, putem sa consideram ca acest tip de asigurare acorda despagubiri clientilor (sau tertelor persoane afectate direct) pentru prejudiciile aduse lor de catre asigurat, in timpul exercitarii profesiei sale. Aceste prejudicii pot fi cauzate de asigurat din culpa, fiind greseli comise neintentionat (erori umane, neglijenta sau omisiuni), in timpul desfasurarii activitatii profesionale.

Ce acopera o astfel de asigurare?

Asigurarea de raspundere civila profesionala va acoperi si prelua atat daunele materiale pe care asiguratul trebuie sa le suporte in situatia in care a provocat din culpa un prejudiciu clientului in exercitarea profesiei sale, cat si cheltuielile de judecata.

Atentie: evenimentul trebuie sa fi avut loc in perioada de asigurare, deci in perioada in care exista o polita de asigurare malpraxis valida.

Care este avantajul acestei asigurari?

Avantajul principal al asigurarii de malpraxis este faptul ca aceasta il protejeaza pe asigurat, preluand obligatia platii prejudiciilor produse neintentionat de acesta, clientului.

Cui i se adreseaza acest tip de asigurare?

Asigurarea de raspundere civila profesionala se adreseaza in principal urmatoarelor domenii:

Domeniul medical: medici, asistenti medicali, anestezisti, farmacisti, medici veterinari, furnizori de produse si servicii medicale;

Domeniul financiar: experti contabili, evaluatori, contabili autorizati, auditori financiari;

Domeniul juridic: avocati, notari, consilieri juridici, executori judecatoresti;

Constructii: arhitecti, ingineri proiectanti.

Lista poate fi extinsa, insa, si catre alte domenii sau functii: transport, IT, directori, administratori si manageri etc.

Cine poate incheia o asigurare de raspundere civila profesionala?

Acest tip de asigurare poate fi incheiata la nivel de: birouri, agentii, cabinete profesionale, fundatii si organizatii non-profit. Un alt avantaj al acestei asigurari este ca ea poate fi extinsa si la nivelul angajatilor.

Ce tipuri de prejudicii sunt acoperite?

Orice tip de prejudiciu, cauzat neintentionat, fie ca e vorba de prejudicii financiare, materiale, sau de vatamare corporala sau deces (caz in care despagubirea va fi platita catre urmasii directi).

Ce tipuri de prejudicii nu sunt acoperite?

Orice prejudiciu cauzat intentionat de catre asigurat, cu orice scop.

Orice prejudiciu a avut loc in afara perioadei de asigurare.

Care este perioada de asigurare?

In general, perioada de asigurare este de cel putin 6 luni si cel mult 12 luni, cu reinnoire anuala.

* MALPRAXÍS s. n. (Med.) Tratament incorect sau neglijent aplicat de un medic unui pacient, care ii produce acestuia prejudicii de orice natura, in relatie cu gradul de afectare a capacitatii fizice si psihice. – Din fr. malpraxis.[1]

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare