Astazi am ales sa vorbesc despre asigurarea de transporturi si marfa Cargo. De ce?

Pentru ca traim intr-o lume in care cele mai bune portocale sunt importate din Spania, cele mai frumoase genti sunt importate din Italia si cele mai ieftine produse sunt importate din China. Traim intr-o lume in care producatori locali din Romania (sau orice alta tara) isi pot trimite marfa in colturile cele mai indepartate ale lumii.

Intr-o astfel de lume care functioneaza predominant din fluxul de importuri-exporturi, fie ca vorbim de distante scurte, fie ca vorbim de distante foarte lungi (de tipul celor intercontinentale) cel mai important aspect este raspunsul la intrebarea: cum poate fi marfa protejata? Raspunsul este simplu: aici intervine asigurarea de transporturi.

Ce este asigurarea Cargo?

Asigurarea de transporturi este acea asigurare care iti poate proteja marfa si oferi despagubiri in valoarea sumei asigurate, in eventualitatea producerii unui eveniment nefericit pe perioada transportului acesteia (deci intre momentul preluarii marfii de la sursa si momentul livrarii ei in punctul destinatie).

Pentru ce tipuri de transporturi se aplica asigurarea Cargo?

Acest tip de asigurare poate fi facuta pentru orice tip de tranport:

 • Rutier;
 • Maritim;
 • Feroviar;
 • Arian;
 • Orice combinatie dintre cele mentionate mai sus.

Pentru cate transporturi poate fi facuta aceasta asigurare?

Asigurarea Cargo poate fi incheiata in oricare din cele doua forme alea sale:

 • Asigurare Cargo Simpla: cum ii sugereaza si numele, poti asigura un singur transport;
 • Asigurare Cargo Multipla (abonament): poti asigura toate transporturile realizate intr-o anumita perioada (perioada de valabilitate a politei).

Ce riscuri pot fi asigurate?

Asa cum v-am explicat si pana acum, o asigurare poate sa ofere protectie de baza (riscuri de baza) sau protectie extinsa, adaugand clauze suplimentare acesteia, in functie de nevoile specifice fiecarei afaceri.
Astfel, asigurarea Cargo poate acoperi riscuri de baza, precum:

 • incendii, explozii;
 • accidente: rasturnari, scufundari, coliziuni, accidente de navigatie;
 • inundatii, avalanse, revarsari s.a.m.d.

La acestea pot fi adaugate clauze suplimentare, care vizeaza direct daune sau pierderi materiale legate strict de marfurile transportate:

  • deteriorari ale marfii transportate;
  • pierderea sau furtul marfii transportate s.a.m.d.

Unde este valabila asigurarea Cargo?

Aceasta asigurare va fi valabila pe orice ruta ar fi efectuat transportul, atat in Romania, cat si in strainatate.

Desi aceasta asigurare nu este una obligatorie prin lege, nici in Romania, nici in alte state ale Uniunii Europene, eu o recomand oricarui transportator de marfuri sau oricarei firma de transporturi sa isi incheie o astfel de asigurare cargo multipla, pentru a fi protejati in cazul oricarui eveniment in care integritatea marfii transportate ar putea fi afectata.

Pentru a afla mai multe detalii despre aceasta asigurare si pentru a primi o oferta personalizata nevoilor tale si specifice afacerii tale, te invit sa ma contactezi sau sa completezi formularul de mai jos si voi reveni cu detalii in cel mai scurt timp.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare