Ce faci cand masina ta e lovita in parcare?

Vecine, imi pare rau, ti-am lovit masina!

Nu, nu este titlul unei comedii cu Jim Carrey sau Adam Sandler. Imagineaza-ti ca ai venit de la munca si stai linistit intr-o seara de joi, incercand sa te relaxezi si uitandu-te pe Netflix la serialul preferat. Brusc, iti suna interfonul. Confuz, pentru ca nu asteptai pe nimeni in vizita, raspunzi si auzi propozitia de mai sus: vecine, imi pare rau, ti-am lovit masina! Clientului meu i s-a intamplat exact situatia de mai sus.

E cu atat mai dureros cu cat abia isi cumparase aceasta masina, aproape noua, cu mai putin de o luna in urma. Tocmai pentru ca o pretuia atat de mult, o parca in cele mai bune si mai sigure locuri si refuzase sa circule cu ea pana nu isi facuse si o polita CASCO, in cazul oricarei eventualitati. Dar, din pacate, se mai intampla si lucruri care stau in afara sferei noastre de control.

Ce s-a intamplat?

Masina era parcata in fata blocului, pe primul loc din rand. In momentul in care vecinul a venit acasa, cu masina de munca (care era, culmea, o masina de transport materiale de constructie), a luat curba mult prea din stramt si a intrat frontal in masina parcata pe dreapta (pe capota careia a si cazut o placa de BCA de pe transportor).

Ce faci intr-o astfel de situatie?

In afara faptului ca incerci sa-ti mentii calmul si stapanirea de sine, constati daunele. In cazul de fata, la masina parcata, au fost avariate:

  • Bara si capota din fata;
  • Aripa si farul din fata stanga;
  • Carenajul rotii din fata stanga;

Cum s-a procedat?

S-a completat o constatare amiabila intre cei doi vecini, cu datele personale ale proprietarului masinii avariate, dar si ale soferului care a cauzat tamponarea. Pe amiabila au fost trecute, conform legii, datele societatii de asigurare a soferului care a cauzat accidentul. In acest moment, pagubitul (proprietarul masinii parcate si avariate), putea alege daca:

  • Va repara masina pe baza politei CASCO pe care o avea in vigoare (polita CASCO te protejeaza pe tine, in cazul oricarei situatii neplacute);
  • Va repara masina pe baza politei RCA a vinovatului (polita RCA il protejeaza si despagubeste pe cel pagubit, nu pe cel vinovat. De aceea este si obligatorie pe teritoriul Romaniei), optiune pe care a si ales-o;

Aceasta optiune a fost valabila doar pentru ca se stia cine a fost inculpatul. 
Asadar, in momentul acela, pagubitul a sunat asiguratorul RCA al vinovatului pentru a sesiza accidentul si a fost programat pentru constatarea daunei.

Constatarea a fost facuta de catre un inspector autorizat, la un centru de constatare a daunelor. Pe baza acesteia, inspectorul a deschis un dosar de dauna in care erau incluse poze doveditoare cu elementele avariate, dar si o lista detaliata cu acestea.

Ce a urmat?

Pagubitul a ales un service autorizat de catre societatea de asigurari, care a dat comanda de piesele ce trebuiau inlocuite (piese originale, de la producatori mari pe piata), in baza avizului de constatare. Tot acestia au asigurat si montajul pieselor, dar si finisajele (precum polisarea si revopsirea partilor afectate), fara costuri aditionale din partea proprietarului pagubit.

Mai multe despre politele RCA si CASCO, poti citi pe blog.

Daca ai nevoie de aceste polite, te invit sa ma contactezi si voi reveni cu o oferta in cel mai scurt timp.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare