Ce se intampla cu piata asigurarilor in 2021?

Cristian Rosu, Vicepresedintele Sectorului Asigurari-Reasigurari in cadrul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) a vorbit despre piata asigurarilor in primul trimestru al anului 2021 in cadrul emisiunii Zodia Asigurarilor.

Cu alte cuvinte, acesta ne-a oferit cateva informatii valoroase despre ce tipuri de asigurari s-au facut anul acesta, cum a influentat pandemia asigurarile, ce se intampla pe piata asigurarilor si in ce directie ne indreptam.

Am rezumat pentru voi cele mai importante aspecte mentionate:

COVID

Pana anul trecut, piata de asigurari de Romania era una preponderent dominata de RCA si CASCO. Asta inseamna ca piata de asigurari este inca una care nu a ajuns la maturitate in Romania, deci una cu potential de crestere enorm pe celelalte segmente de asigurari, ex: de viata, de sanatate.
Initial, pe fondul pandemiei cu COVID-19, s-au estimat scaderi intre 10%-50% in anul 2020 pe piata asigurarilor. Ce s-a intamplat, in schimb, piata de asigurari a crescut cu 5%, datorita asigurarilor generale (2% crestere) si cele de viata (7% crestere).

Trebuie sa stii

Exista Fondul de Garantare al Asiguratilor, care are grija ca sumele asigurate sa fie intr-adevar date asiguratilor. Cu alte cuvinte, acest fond are rolul de a proteja asiguratii, de exemplu in cazul in care firma de asigurare este in incapacitate de plata a despagubirilor.

In aceasta situatie, fondul poate interveni si oferi despagubirile agreate contractul cu asiguratorul.

Piata

In primul trimestru din 2021, piata de asigurari a avut o crestere mai mare decat primul trimestru al anului 2020 (in conditiile in care, primul trimestru din 2020 inca nu era afectat de pandemie).
Anul trecut, pe fondul pandemiei, s-au facut polite de sanatate, care includeau clauze de covid. O parte dintre ele nu s-au reinnoit acest an.
In context pandemic, se recomanda capului familiei sa isi faca asigurare de viata cu acumulare si componenta de sanatate.Ca regula generala, se recomanda polite de viata facute inca din tinerete (20+ ani), cand tinerii pot incepe cu polite usoare (aprox. 50 lei / luna), din care pot scoate la maturitatea politei (ex:5 ani) sume importante de bani, urmand ca la varste mai mari (30+) sa isi poata mari valoarea politei.

Asta le-ar asigura atat o componenta de protectie personala, cat si o componenta de crestere economica.
In primul trimestru din 2021, totalul pietei de asigurari a avut o crestere de 8.3% comparativ cu primul trimestru din 2020.

La nivel de asigurari:

Asigurari de viata : crestere de 11.6%
Asigurari generale : crestere de 7.4%

Bonus amuzant: stiai ca un PAD valoreaza, pe an, cat 4 pachete de tigari? :)

 

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=HM-d4Eeoo3k

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare