Programul RABLA in 2021. Pentru a incuraja inlocuirea masinilor vechi, mult mai poluante decat cele nou aparute si mai eficiente ca emisii de CO2 (dioxid de carbon), guvernul a introdus programul RABLA. Acesta a fost recent reluat si in 2021, atat pentru masini, cat si pentru electrocasnice.

In acest articol voi vorbi despre programul RABLA pentru masini.

In esenta, programul se bazeaza pe ideea ca poti da la casare o masina veche pentru care vei primi un tichet (in valoare de 7.500 lei), pe care il poti folosi mai departe pentru achizitionarea unei masini noi.

Inainte de a citi detaliat ce presupune programul, trebuie sa stii ce conditii trebuie sa indeplineasca masina pe care vrei sa o dai pentru casare.

Masina trebuie sa fie mai veche de 8 ani;
Prima inmatriculare trebuie sa fie mai veche de 31.12.2013.
Masina trebuie sa fie completa si sa aiba toate piesele necesare functionarii: motor, caroserie, roti etc.
Casarea sa fie facuta doar in centrele Remat autorizate.

Daca masina indeplineste toate conditiile de mai sus, pentru a beneficia de programul Rabla, trebuie sa parcurgi urmatoarele etape:

Pentru a te inscrie in Programul Rabla, trebuie sa ai urmatoarele documente: act de identitate (original+copie), certificat de inmatriculare al masinii vechi, cartea de identitate a rablei, certificatele fiscale.
Sa te inscrii in Programul Rabla, pe aplicatia PSIPAN;
Sa casezi masina veche, la un centru autorizat Remat.
Sa radiezi masina veche la DRPCIV.
Sa prezinti dovada de radiere a masinii vechi.

Acum ca stii ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a beneficia de programul Rabla si cum poti sa beneficiezi de el, trebuie sa stii si ce optiuni ai.

Asadar, exista doua tipuri de programe RABLA:
Rabla Clasic
Rabla Plus

Rabla Clasic

Acest tip de program Rabla este valabil pentru achizitionarea de vehicule cu motor pe combustie sau hibrid, cu emisii de CO2 mai mici de 140g CO2/km.
Pentru casarea masinii vechi si cumpararea uneia noi ce respecta regulile de mai sus, vei primi un tichet de 7.500 lei.
La acest tichet, se pot adauga si ecobonusuri, in functie de eficienta masinii pe care vrei sa o cumperi, care cumulate, iti pot oferi 12.000 lei reducere la achizitionarea vehiculului nou.

Rabla Plus

Cel de-al doilea tip de program Rabla, este valabil doar pentru autoturismele electrice sau hibrid Plug-in. Practic, la programul Rabla Clasic (si tichetul de 7.500 lei), se adauga unul dintre cele 2 tipuri de bonusuri de mai jos.

Primul, este un tichet de 20.000 lei, daca iti vei cumpara un autoturism hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 50g/km (NEDC)
Al doilea, este un tichet de 45.000 lei, valabil daca iti vei cumpara un autoturism full electric.

Evident, dupa cumpararea masinii noi, inainte de o plimbare cu ea, nu uita sa iti faci un pachet complet RCA + CASCO. Cu acest pachet te pot ajuta eu. :) Te invit sa ma contactezi pentru o oferta pe care nu o poti refuza.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare