Creditele imobiliare si asigurarile de casa. Astazi m-am gandit sa va vorbesc despre un subiect despre care nu sunt foarte multe informatii clare in mediul online, si anume, corelatia dintre creditele imobiliare si asigurarile de casa.

Primesc foarte multe intrebari pe acest subiect si de aici inteleg ca e loc pentru a clarifica anumite intrebari.

Inainte de toate, trebuie sa intelegi ca in momentul in care vorbesc despre credite imobiliare, vorbesc atat despre creditele ipotecare sustinute in totalitate de catre banci, cat si despre creditele de tipul “Prima Casa”, garantate de catre stat.

Asadar, care este legatura dintre creditele imobiliare si asigurarile de casa?

Indiferent de tipul de credit imobiliar pe care iti doresti sa-l contractezi, atata timp cat vorbim despre conceptul de a lua un credit in vederea cumpararii unei case, automat si obligatoriu va fi nevoie de 2 tipuri de polite de asigurare cerute de catre banca: o polita PAD si o polita EuroCasa.

Care e diferenta dintre cele doua polite?

Despre ele am vorbit si in articole anterioare dedicate fiecarei polite in parte, pe care te invit sa le citesti. Pe scurt:

Polita PAD este ceruta de catre stat, are un cost fix (20 euro) si o suma asigurata fixa (20.000). Ea este valabila doar in cazul unei daune totale a casei.

Polita EuroCasa este ceruta de catre banca, are un cost variabil si o suma asigurata variabila in functie de:

Valoarea asigurata a casei (evaluata la pretul pietei).
Clauzele adaugate: de exemplu, clauze de daune cauzate de inundatii sau descarcari de electricite.
Daca se asigura sau nu si bunurile aflate in interior: de exemplu, centrale termice, termopane, aparaturi electrice (electronice si electrocasnice) s.a.m.d.

Care este cea mai frecventa confuzie referitoare la polita EuroCasa?

Cum am spus si mai sus, banca va cere automat o polita de tip EuroCasa. Tot banca va spune si care trebuie sa fie suma asigurata, stabilita la pretul pietei, polita fiind cesionata in favoarea bancii.

Confuzia apare in momentul in care banca va oferi optiunea de a realiza chiar ei o astfel de polita EuroCasa. Ce trebuie sa stii tu este ca acest aspect e doar o optiune, nu o obligatie.

Da, esti obligat sa detii o polita EuroCasa pe suma ceruta de catre banca, dar NU, nu esti obligat sa realizezi aceasta polita cu banca.

O astfel de polita de asigurare poate fi facuta la orice firma de asigurari, atata timp cat este cesionata in favoarea bancii si respecta suma asigurata ceruta de catre banca. Dar locul in care este realizata polita ramane la latitudinea celui care o face (proprietarul).

Cea de-a doua confuzie majora pe care o intalnesc este cea referitoare la aspectele pe care le poti asigura.

Da, trebuie sa asiguri casa la suma ceruta de catre banca, dar trebuie sa stii ca independent de aceasta suma, iti poti asigura si bunurile din interiorul casei, fara a afecta in vreun doleantele bancii.

Mai mult decat atat, recomand ca in momentul realizarii unei polite EuroCasa, sa adauga si clauzele de asigurare a bunurilor pe care le detii. Luand ca exemplu o inundatie, suma asigurata initial va acoperi costurile de reparatie a peretului/tavanului/zonelor afectate, dar ea nu va acoperi bunurile care s-au stricat ca urmare a acesteia (de exemplu: televizoare, electrocasnice s.a.m.d.)

In cazul in care esti in proces de a lua un astfel de credit imobiliar, te invit sa ma contactezi pentru a te ajuta cu o oferta PAD+EuroCasa de neratat.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare