Clauza de automobil la schimb in baza RCA. In ultimele decenii, autoturismele au devenit bunuri indispensabile pentru cei mai multi dintre noi. Nu sunt putine situatiile in care familiile detin nu doar una, ci doua masini, cate una pentru fiecare din cei doi soti.

Asadar, statisticile prezentate de Institutul National de Statistica al Romaniei nu ma surprind: in cel de-al doilea trimestru al anului 2021, numarul de inmatriculari noi de autoturisme a crescut cu 24,5% comparativ cu acelasi trimestru al anului 2020.

Acestea fiind spuse, nu este o surpriza nici faptul ca numarul de accidente sau tamponari rutiere a crescut si el. Este clar ca daca a crescut numarul de autovehicule aflate in circulatie, va creste si riscul producerii unei eveniment rutier accidental.

Pentru a ne proteja in fata acestor evenimente rutiere neplacute, trebuie sa apelam la politele de asigurare auto obligatorii (polita RCA), dar si suplimentare daca masina pe care o avem se incadreaza in criteriile necesare (polita CASCO).

Astazi tin sa atrag atentia asupra unei clauze putin cunoscuta de contractantii de asigurare RCA: clauza de automobil la schimb.

Incepand cu decembrie 2016, cand s-a modificat Legea Asigurarilor, Autoritatea de Supraveghere Financiara a emis o norma prin care in baza politei RCA, soferul implicat intr-un accident care nu s-a produs din vina sa, are dreptul sa solicite si sa primeasca la schimb un autoturism de care sa se foloseasca in perioada in care masina avariata se afla in reparatii.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii indeplinesti pentru a beneficia de aceasta clauza?

Inainte de toate, trebuie anuntata dauna la asiguratorul RCA al vinovatului (sau asiguratorul tau, daca polita pe care o detii este una cu decontare directa).
Se deschide un dosar de dauna.
Se face o constatare a prejudiciilor de catre un inspector avizat.
Se calculeaza lipsa de folosinta.

Urmeaza inlocuirea temporara a autoturismului avariat cu un vehicul de clasa similara (sau inferioara daca nu se gaseste unul de clasa similara) de la o entitate avizata in acest sens, precum o companie autorizata de inchirieri auto.

Lipsa de folosinta este perioada in care vehiculul avariat nu poate fi folosit atat din cauza cercetarilor suplimentare pentru clarificarea accidentului, cat si din cauza avariilor pe care le are si care determina incapacitatea de folosire a acestuia.

In cazul in care masina poate fi reparata, perioada maxima de indisponibilitate a autoturismului va fi timpul de reparatie exprimat in ore de lucru impartit la patru, la care se aduna orice intarziere cauzata de catre asiguratorul RCA al inculpatului.
Asta inseamna ca pentru 8 ore de lucru pentru reparatie, masina de inlocuire poate fi folosita 2 zile.
In acest caz, autoturismul de inlocuire va fi eliberat in baza notei de constatare, a devizului de reparatie si a urmatoarelor copii: copie dupa buletin si permis de conducere, dar si copie dupa certificatul de inmatriculare.

In cazul in care masina este dauna totala, atunci lipsa de folosinta va fi perioada cuprinsa intre data la care s-a facut constatarea avariilor si data la care se face oferta de despagubire.

Daca ai nevoie de o oferta RCA sau CASCO pentru masina ta, te invit sa ma contactezi telefonic sau prin intermediul formularului de contact de mai jos.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare