Cum se poate verifica online o polita RCA?

Digitalizare, mediu online, plati online, telemunca: toti acesti termeni au un numitor comun, si anume, internetul. Deja ne-am obisnuit ca foarte multe dintre lucrurile pe care le facem in mod curent sa se mute, fie partial, fie total, in online.

Astazi ne vom concentra atentia asupra unei intrebari frecvent intalnita: cum se poate verifica o polita RCA online?

V-am povestit in articole anterioare ce este polita RCA (polita de raspundere civila auto), de ce este aceasta obligatorie si ce asigura ea. Ca sa va reimprospatez memoria: asigurarea obligatorie RCA, in cazul producerii unui accident, il va despagubi pe nevinovat (deci nu pe cel din culpa caruia s-a produs accidentul). Acesta este si motivul pentru care ea este o polita obligatorie prin lege: ca sa le ofere protectie si despagubire tuturor nevinovatilor implicati intr-un accident rutier.

Atata timp cat vom vorbi de o polita obligatorie legal, asta inseamna ca in orice moment ati fi opriti de catre Politie, printre actele personale si actele masinii, acestia vor verifica si polita RCA (atat existenta, cat si valabilitatea ei). Regula este ca daca detineti o masina, trebuie sa aveti obligatoriu si o polita RCA. Verificarea acestei polite se va face online, ceea ce inseamna ca nu este obligatoriu ca ea sa fie printata in format fizic.
Mare atentie: polita RCA valabila trebuie sa existe, indiferent daca circulati cu masina sau nu.

Caz concret: daca parcati masina in panta, nu trageti frana de mana si plecati, daca masina incepe sa se miste la vale, din inertie, si loveste ceva sau pe cineva, polita RCA il va despagubi pe pagubit.

Cum puteti verifica o polita RCA online?

Trebuie doar sa accesati si sa interogati baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila incheiate pe teritoriul Romaniei, adica baza de date AIDA.
Ce este AIDA?
Acronimul vine de la: Administrare Istoric Date Asigurari Auto. Vorbim de o baza de date la care puteti avea acces online, apartinand BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania).

Care sunt informatiile pe care le puteti afla in cadrul unei astfel de cautari?

Daca masina are o polita RCA valida sau nu;
Data de inceput a valabilitatii politei;
Data de sfarsit a valabilitatii politei;
Societatea de asigurare la care a fost incheiata polita

Atentie: baza de date AIDA va afisa doar informatii din ultimii 5 ani. Pentru informatii mai vechi, trebuie sa va adresati asiguratorului de atunci.

Care sunt pasii prin care trebuie sa treceti ca sa verificati o polita RCA online?

Tot ce trebuie sa faceti este sa:
Accesati site-ul: www.aida.info.ro/polite-rca
Sa alegeti in functie de ce faceti cautarea. Aici aveti doua optiuni: puteti cauta fie dupa seria de caroserie (seria VIN), fie dupa numarul de inmatriculare. Cel mai popular este, bineinteles, numarul de inmatriculare, fiind cel mai vizibil (doar in cazul in care masina era inmatriculata in momentul emiterii politei RCA; in caz contrar trebuie sa faceti cautarea dupa seria de caroserie).
Sa introduceti seria VIN sau numarul de inmatriculare al masinii pentru care vreti sa verificati existenta politei RCA.
Sa alegeti data pentru care faceti verificarea.
Sa apasati pe butonul: Cautare.

Astfel puteti verifica existenta politei RCA pentru o masina (indiferent daca este a voastra sau nu). Pentru mai multe articole interesante, va invit sa rasfoiti sectiunea blog a site-ului.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare