De ce au crescut preturile RCA-urilor? Date fiind toate aceste intrebari pe care le tot primesc,atat din mediul online, cat si din partea portofoliului meu de clienti, a venit momentul sa adresez un subiect important pentru toti soferii din Romania si anume, majorarea preturilor la toate RCA-urile de pe piata, indiferent de asigurator.

Stiu ca toti clientii mei sunt socati de cat de mult le-a crescut pretul politei si ma intreaba de ce s-a intamplat asta, insa exista o explicatie pentru acest lucru. Pentru ca, da, nu s-au majorat preturile la RCA doar in cazul unei singure persoane si clar nu doar in cazul unui singur asigurator. Un lucru trebuie sa fie foarte clar: preturile au crescut pentru toti asiguratorii RCA de pe piata din Romania si pentru toti posesorii de autoturisme. Mai in gluma, mai serios, nu a scapat nimeni.

Tema articolului curent este, asadar, de ce au crescut astfel preturile RCA-urilor?

Raspunsul este unul destul de complex, care ia in calcul multi factori declansatori, asa cum se intampla de fiecare data cand se intampla o schimbare radicala pe piata. Cei mai importanti sunt doi dintre ei:
Falimentul City Insurance;
Retragerea de pe piata RCA a companiei Uniqua.
Cu alte cuvinte, pe piata asiguratorilor de RCA avem cu doi asiguratori mai putini.

Cu cat au crescut preturile la RCA?

Este dificil de estimat o cifra. Sunt cazuri in care asigurarea de raspundere civila auto a crescut chiar peste 50%. Sunt si cazuri in care pretul acestei asigurari chiar s-a dublat fata de valoarea ei la inceputul anului, indiferent de nivelul clasei bonus/malus a proprietarului (chiar daca proprietarul are, de exemplu, o crestere in clasa bonus). Mai exact, discountul se va aplica la fel, procentul de bonus se va pastra, insa valoarea totala a politei este una mult mai mare si reglementata de piata.

Ce se intampla?

Ne confruntam acum cu un fenomen in care piata RCA incearca sa se redreseze si sa se stabilizeze, din pacate pentru toata lumea, la un nivel mult mai inalt decat cel de la inceputul anului.

Ce se va intampla in viitor? Vor reveni preturile la nivelul de la inceputul anului? Sau vor continua sa creasca?

La fel, e dificil de estimat. In principiu, piata incearca sa se stabilizeze la acest nou nivel, deci clar preturile nu vor scadea prea curand. Referitor la cresterea lor, atata timp cat piata nu va mai suferi un soc major (precum falimentul sau retragerea vreunui alt competitor de pe piata), nu ar trebui sa mai fie cresteri prea mari.

Dar repet: nici scaderi nu vor fi prea curand.

Am avut clienti care m-au intrebat si daca are sens sa isi reinnoiasca polita RCA in urmatoarea perioada si in aceste conditii.
Raspunsul este clar: DA. Sa nu uitam ca totusi, asigurarea RCA este una obligatorie prin lege. Nu avem voie sa circulam cu masina daca nu o avem (de fapt, atata timp cat masina este parcata sau in circulatie pe vreun spatiu public, e obligatoriu sa ai o polita RCA).

Consecintele condusului fara RCA pot include sanctiune contraventionala de la 1000 la 2000 de lei si chiar retinerea talonului si a placutelor de inmatriculare.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare