Cand poate fi emisa o asigurare pentru un autoturism nou?

M-am lovit recent, alaturi de un client de-al meu, de o situatie care m-am gandit ca ar face o tema buna pentru un studiu de caz nou si anume: cand trebuie sa faci asigurarile pentru un autoturism nou cumparat din reprezentanta?
Daca raspunsul tau este: dupa ce ai intrat in posesia masinii, da-mi voie sa te contrazic. Cea mai mare greseala pe care o poti face ar fi sa astepti sa inchei polita de asigurare dupa ce ai luat masina!

 

Sa o luam de la inceput: ce s-a intamplat?

Un client din portofoliul meu si-a cumparat o masina noua din reprezentanta. A platit-o, a facut toate actele de proprietate, a primit cheia si s-a prezentat sa ridice masina.

Greseala majora pe care a facut-o a fost ca s-a gandit ca imediat dupa ce ridica masina, se duce sa-si faca si politele de asigurare, RCA si CASCO, doar ca nu a ajuns atat de departe, intrucat in drumul catre agentie a facut accident.

E inutil sa mai mentionez faptul ca: indiferent de varsta masinii, de faptul ca ea este noua sau nu, NU aveti voie sa circulati cu o masina care nu are o polita RCA in vigoare. Este ilegal, iar sanctiunile sunt destul de mari.

In cazul acesta, specific, proprietarul:
A primit o amenda substantiala;
I-au fost retinute: certificatul de inmatriculare si placutele;
A fost nevoit sa suporte din banii proprii atat pagubele suferite de masina pe care a lovit-o (care in mod normal ar fi fost reparata in baza politei RCA), cat si pagubele cauzate propriei masini (care ar fi putut fi reparata fara probleme in baza politei CASCO).

Deci cand trebuie facute asigurarile pentru o masina noua?

Asigurarile RCA si CASCO pot fi emise pentru autoturismele noi inainte ca proprietarii sa ajunga in posesia lor.

Daca asigurarea CASCO este una optionala (desi eu o recomand cu tarie mai ales in cazul masinilor noi), asigurarea RCA este obligatorie. Deci chiar daca nu faci CASCO, RCA-ul trebuie facut neaparat.

De ce acte ai nevoie daca vrei sa faci politele de asigurare inainte de a prelua masina?

Copie de pe cartea de identitate a proprietarului;
Factura pe care sunt notate datele tehnice ale autoturismului (numarul seriei de sasiu, modelul masinii, motorizare s.a.m.d.), pretul de achizitie (in primul an, polita CASCO va avea aceeasi suma asigurata ca pretul de achizitie al autoturismului).
Astfel, poti face asigurarile auto imediat dupa primirea facturii, chiar daca nu ai intrat inca in posesia masinii.
Repet: chiar daca nu faci CASCO, esti obligat sa faci RCA.

Daca intentionezi sa-ti cumperi o masina noua si nu vrei sa te afli in situatia povestita, te invit sa ma contactezi si te pot ajuta cu o oferta personalizata.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare