Tu cum iti asiguri bunurile din casa?

Asa cum bine stiti, daca ati citit articolele anterioare, locuinta proprie poate fi asigurata prin doua tipuri de asigurari: PAD (asigurarea obligatorie prin lege) si complementar, prin Eurocasa (asigurare facultativa de locuinte).

Diferenta principala: PAD-ul va asigura locuinta doar in limita a 20.000 euro (respectiv 10.000 euro, in functie de materialul de constructie al casei), in timp ce polita Eurocasa va asigura o suma variabila in functie de nevoile si dorintele proprietarului.

Un aspect extrem de important pe care imi doresc sa-l abordez este unul particular asigurarilor de locuinta si anume: cum iti asiguri bunurile din interiorul locuintei?

Raspunsul este unul foarte simplu: prin intermediul politei Eurocasa, adaugand clauzele de asigurare a bunurilor.

Asadar, ce bunuri pot fi asigurate prin intermediul acestei polite?

Bunuri de continut general:
Mobilier, covoare si mochete;
Bunuri electrocasnice si electronice;
Articole de imbracaminte si incaltaminte, in limita a 500 Euro/bucata;

La acestea, se mai pot adauga si urmatoarele clase de bunuri:
Cel mai des, se adauga in asigurare centralele termice;
Bunuri speciale si anume: articole de imbracaminte, incaltaminte si accesorii de lux, in limita a 1000 Euro/bucata;
Obiecte de pret si anume: ceasuri, bijuterii, obiecte valoroase, colectii, servicii din aur sau argint, asigurate in limita a 1000 Euro/bucata; Atentie: exista si o limita totala pentru aceasta clauza specifica (obiecte de pret) de despagubire in limita a 10.000 Euro per eveniment si per an de asigurare.
Carti in biblioteca si volume de specialitate (sunt excluse manuscrisele sau cartile cu valoare istorica);
Arme de foc, atata timp cat acestea au fost pastrate si depozitate conform obligatiilor legale;
Suprafete vitrate;

Ce mai trebuie sa stii?

Obiectele si bunurile incluse in categoria “Continut general”, se pot asigura in limita a sumei totale de 25.000 Euro pentru intreaga clasa, fara a oferi o lista detaliata a obiectelor in prealabil.
Pentru includerea si asigurarea obiectelor si bunurilor incluse in categoriile “Obiecte de pret” si “Bunuri speciale”, va fi nevoie de o lista detaliata, in care sa se regaseasca informatii referitoare la: caracteristicile, detaliile de identificare si valoarea estimativa a fiecarui bun in parte.

Util: societatea de asigurare poate acorda despagubiri inclusiv pentru daune produse bunurilor ulterior inceperii perioadei de asigurare, in functie de suma inscrisa pentru categoria “Continut general” si in limita a maximum 20% din suma inscrisa.

Cum se stabileste suma asigurata pentru continut?

Exista doua tipuri de evaluare a valorii obiectelor:
Evaluare la valoarea “de nou”: adica pretul obiectului (identic, cu aceleasi caracteristici) daca ar fi cumparat nou;
Evaluare la valoarea “reala”: costul de achizitie al obiectului (pretul sau) din care se scade valoarea deprecierii (stabilita in functie de vechimea acestuia, uzura, grad de intretinere s.a.m.d.)
Pentru a te putea ajuta cu o astfel de asigurare, te invit sa ma contactezi si in functie de nevoile tale, iti pot genera o oferta personalizata.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare