Cumpararea unei masini este un subiect de fericire intensa pentru multi dintre noi, dar poate fi si un motiv de stres pentru multi altii. Cum? Prin simplul fapt ca achizitia unei masini, indiferent daca este noua sau nu, presupune incheierea de acte, incheierea de asigurari, eliberari si depuneri de acte si asa mai departe. Cu alte cuvinte, cumpararea unei masini presupune birocratie. Si cine poate sa spuna ca ii place asta?

Din tot ce inseamna birocratie in domeniul auto, astazi ma voi concentra asupra unui subiect particular si caut sa va raspund la intrebarea urmatoare: pot incheia o asigurare RCA in vederea inmatricularii daca nu am inregistrat autoturismul la directia generala de taxe si impozite?

Pe scurt, raspunsul este nu. Toate activitatile din cadrul procesului de cumparare si inmatriculare a unei masini au fost gandite intr-o anumita succesiune logica, ceea ce inseamna ca nu putem sa indeplinim aceste obligatii in alta ordine decat cea stabilita prin lege.

Asta se traduce in faptul ca daca nu detineti fisa de inmatriculare semnata si stampilata de reprezentanti ai Directiei de Impozite si Taxe, nu puteti incheia o asigurare RCA pe numele noului proprietar.

Odata avuta aceasta “viza”, puteti merge mai departe catre incheierea unei asigurari RCA pe numele noului proprietar. Odata incheiata asigurarea RCA, puteti inmatricula masina.

Pentru inmatricularea unei masini aveti nevoie de urmatoarele acte:

Cartea de identitate a autovehiculului;

Fisa de inmatriculare semnata si stampilata de Directia Taxe si Impozite;

Asigurarea RCA nou incheiata.

E foarte important sa intelegeti faptul ca si daca autoturismul avea deja o asigurare RCA valabila pe numele proprietarului original, in momentul in care il cumparati, ea nu poate fi cedata in favoarea cumparatorului. Acesta este motivul pentru care trebuie incheiata o noua asigurare RCA, de aceasta data, pe numele noului proprietar.

Ce este totusi interesant de stiut e faptul ca daca vindeti o masina pentru care aveti o polita RCA valabila la momentul vanzarii, puteti face o cerere pentru a va recupera banii din prima de asigurare ramasi pana la expirarea politei.

Exemplu: daca aveti o masina cu o polita RCA aflata in vigoare pana in decembrie 2022 si vindeti masina in aprilie 2022, puteti recupera banii aferenti perioadei ramase “nefolosite” din momentul vanzarii si pana in decembrie 2022. Atentie: singura conditie este sa nu aveti daune avizate pe polita curenta.

Cum puteti face in asa fel incat sa va recuperati bani?

Contactati-va firma asiguratoare si faceti o cerere oficiala sau contactati-va agentul de asigurari si va va sfatui in directia corespunzatoare (de exemplu, daca vindeti masina in noiembrie 2022, RCA-ul expirand in decembrie 2022, s-ar putea ca cererea sa nu se justifice).

Pentru incheierea unei asigurari RCA, in vederea inmatricularii, dar si pentru sfaturi in asigurari, va invit sa ma contactati.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare