Am mentionat de multe ori pana acum in articole anterioare faptul ca asigurarea de raspundere civila auto (deci vorbim despre asigurarea RCA, pe scurt) este una obligatorie prin lege.

Date fiind toate neregulile semnalate in ultimul timp de Politia Romana in ceea ce priveste nerespectarea multora dintre legile de circulatie, astazi as vrea sa accentuez care este importanta reala a asigurarii RCA si ce se poate intampla daca sunteti prinsi fara a avea o astfel de asigurare.

Cand trebuie sa ai o polita RCA in vigoare?

Primul lucru pe care as vrea sa-l clarific este faptul ca atata timp cat detineti un autoturism, este obligatoriu sa aveti si o polita RCA valabila.

Nu conteaza daca:

nu circulati voi insiva cu masina;

masina este parcata;

masina nu mai este folosita sau este abandonata;

Cand se verifica polita RCA?

Al doilea lucru pe care imi doresc sa-l clarific este ca: polita RCA nu este verificata doar in cazul in care sunteti implicat intr-un accident auto (credeti sau nu, am avut clienti care imi spuneau ca ei cred ca asigurarea RCA se va verifica doar in caz de nevoie, daca ar fi implicati intr-un accident auto).

Nimic mai fals! Puteti fi opriti pentru controale de rutina oricand circulati cu masina. In cadrul unui control de rutina, unul dintre actele pe care trebuie sa le prezentati, alaturi de permis de conducere si talonul masinii va fi si polita RCA.

De asemenea, puteti fi oprit si daca incalcati vreuna din regulile de circulatie, chiar daca nu sunteti implicat intr-un accident (de exemplu, puteti fi oprit pentru depasirea limitei de viteza sau pentru ca nu purtati centura de siguranta).

Trebuie sa aveti printata polita RCA?

Nu. Asigurarea RCA trebuie doar sa fie valabila, dar nu conteaza daca actul doveditor il aveti printat (deci in format fizic, pe hartie) sau in format electronic (pe telefon).

Ce se poate intampla in eventualitatea in care sunteti prinsi de politie si nu aveti o polita RCA valida?

Pentru ca nimic nu motiveaza oamenii sa faca ceva decat consecintele, acestea sunt pentru situatia mentionata:

Amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 lei. Pentru o tara in care salariul minim este aproximativ 1500 lei net, o astfel de amenda poate fi paralizanta pentru cine o primeste.

Retinerea talonului masinii;

Retinerea placutelor de inmatriculare.

Ce se intampla daca sunteti vinovat intr-un accident auto si nu aveti polita RCA?

Va trebui sa suportati, din banii proprii, costurile de reparatie ale daunelor produse in urma accidentului. Nu cred ca are sens sa mentionez cat v-ar costa, din bani proprii, sa suportati costurile de reparatie ale unui BMW ultimul model sau al unui Bentley. :)

Acestea fiind spuse, va invit sa ma contactati de urgenta in vederea incheierii unei polite RCA, daca stiti ca nu aveti una in vigoare in momentul de fata.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare