Stiti deja ca sunt un mare sustinator al tot ce inseamna digitalizare si tehnologizare, cu atat mai mult pe parte de acte si tot ce inseamna birocratie. In aceasta ordine de idei, vin catre voi cu o veste fantastic de buna: incepand cu luna octombrie, constatarea amiabila in caz de accident va putea fi completata si electronic!

Despre constatarea amiabila puteti citi intr-un articol pe care l-am scris recent.

Ca sa recapitulam: ce este constatarea amiabila?

Un formular pe care doi soferi implicati intr-un accident auto usor trebuie sa-l completeze in vederea despagubirii.

Atentie: e vorba doar despre accidente sau tamponari usoare, fara victime umane!

Cum se completeaza acum constatarea amiabila?

Vorbim de un formular standard pe care toti conducatorii auto ar trebui sa-l aiba in masina. In cazul unui accident usor, el trebuie completat de ambii soferi implicati, intrucat contine informatii despre: datele personale ale ambilor soferi, date despre masinile implicate, date despre asigurarile auto ale masinilor implicate.

Cum se va putea completa constatarea amiabila incepand din luna octombrie?

Conform normei ASF nr.18/2022, incepand cu 15 octombrie, puteti completa electronic constatarea amiabila de accident.

Va fi diferita?

Raspunsul este: NU! Nu va fi cu nimic diferita fata de constatarea amiabila deja existenta pe formularele tiparite.

Va fi identica din punct de vedere al continutului, formatului si valorii juridice. Singura diferenta va fi faptul ca semnaturile olografe ale soferilor implicati in accident vor fi preluate de dispozitivul mobil (telefon, tableta, laptop) de pe care se face completarea formularului.

De ce nu se lanseaza mai devreme, fiind vorba doar de un formular electronic?

Pentru ca pana la mijocul lui octombrie 2022 (deci pana la data de lansare a formularului) trebuie dezvoltata si completata baza de date BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, despre care puteti gasi si un articol dedicat) cu toate asigurarile RCA de pe teritoriul Romaniei.

Cum poti accesa formularul electronic?

In momentul in care va incheiati o polita RCA, asiguratorii la care va incheiati polita vor fi obligati sa va ofere detalii despre cum se poate accesa si completa formularul electronic de constatare amiabila in caz de accident.

De ce?

Pentru ca asiguratorii RCA si BAAR trebuie sa stabileasca, impreuna, modul in care se va utiliza acest formular in format electronic.

Este oficial?

Da, norma a fost data la data de 30 mai, urmand sa fie publicata si in Monitorul Oficial al Romaniei. Ea intra in vigoare in termen de 90 de zile de la data publicarii, cu exceptia paragrafelor referitoare la formularul electronic, care vor intra in vigoare de la data fixa: 15 octombrie 2022.

Norma este publica si o puteti citi si voi, pe portalul oficial legislativ: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/256115……

Acestea fiind spuse, va invit sa ma contactati pentru mai multe informatii.

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si astfel vei fi la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor!

Articole asemanatoare